Nutriční anamnéza – jak vyhodnotit stav výživy

Nutriční anamnéza

Už jsem se setkal se značným množstvím lidí, kteří pracují jako nutriční poradci a bohužel u spousty z nich jsem vypozoroval přístup naprosto neindividuální a neprofesionální. Výsledky klientů těchto výživářů jsou jasné, zpravidla jsou krátkodobé a často končí dekompenzací zdravotního stavu. Jsou to smutné příběhy pro klienty, ale i pro lidi, kteří se snaží tuto práci dělat poctivě, smysluplně a s jistou progresí.

Je vcelku jednoduché si poslechnout historku o klientce, která přišla k výživáři, kde vyplnila dotazník o výšce, váze, věku a přibližném denním jídelníčku. Vyplázla pětistovku a příští týden se má stavit pro jídelníček s další pětistovkou. Smutné. Vždy si pomyslím, že bych musel být mocný čaroděj na to, abych z takovýchto údajů vykouzlil dobrý jídelníček, ale budiž.

Jedním z ukazatelů kvality poradce je přijímací pohovor. Pokud se vás zeptá jenom na váhu, výšku, kolikrát týdně cvičíte, tak je tam něco špatně a berte nohy na ramena. Opravdový nutriční poradce dělá kompletní diagnostiku „života“.

A to je přesně to, na co se tu dnes podíváme. Na část postupu, který je úplně na začátku postupu nutričního poradce tedy „vstupní konzultace“. O tom jak vypadá průměrná vstupní konzultace rádoby výživáře je tu už psáno, skládá se z velmi chudého dotazníku. My se podíváme na to, jak by to přibližně mělo opravdu vypadat.

Představení

Ať už se k vám dostal klient jakkoliv, vždy je zásadní komunikace. Neobjednávejte si konzultace na den, kdy se vám vše hroutí pod nohami, a vy se nedokážete ovládat. Chovejte se upřímně, ale ohleduplně. V příštích několika desítkách minut se vám váš klient bude muset svěřit se spoustou osobních a intimních informací a měl by se tedy cítit příjemně, nenuceně a v přátelském prostředí.

Vyslechněte si životní příběh klienta a podělte se i o svůj. Tato část rozhovoru je zásadní, protože často právě zde zjistíte, kde je zakopaný pes. Díky tomuto uvolněnému rozhovoru se dozvíte o klientovi spousty věcí, které budete potřebovat a na které by si při standardizovaném rozhovoru buďto nevzpomněl nebo by mu nedocházeli souvislosti.

Sběr anamnézy

Teprve teď můžete začít s cíleným sběrem informací, který by se neměl podobat pouliční zaškrtávačce, ale spíše lékařské anamnéze.  Je důležité sesbírat dostatek informací ze všech aspektů klientova života, abyste mohli veškeré informace pospojovat v souvislosti a kvalitně vyhodnotit. Teprve poté můžete vyslovit svůj názor a výživové doporučení.

Z čeho by se tedy taková anamnéza měla přibližně skládat?

Obecná modifikovaná nutriční anamnéza

1. Osobní údaje
Vcelku logická položka. Jméno, příjmení, kontakt, adresa, jméno obvodního lékaře a kontakt,…

2. Rodinná anamnéza
Často to bývá nepříjemná část rozhovoru. Je dobré si tyto informace vyslechnout z vyprávění klienta a poté se už jenom pozeptat doplňujícími otázkami. Vaším úkolem je zjistit zda rodiče žijí, jak se jim daří a pokud zemřeli, tak z jakého důvodu. Na co jsou rodiče léčeni, případně jaké prodělali vážně choroby a s jakými problémy se potýkají. To samé musíte zjistit i o prarodičích a sourozencích.

3. Sociální a pracovní anamnéza
Kde náš klient bydlí, chodí po schodech nebo se vozí výtahem? Informace o jeho předchozím i nynějším zaměstnání, zda je psychicky a fyzicky náročné a zda si v něm způsobil nějaké úrazy (důležitá informace pro ty z vás, kteří radí i ohledně pohybové aktivity, pokud se na úrazy obecně zeptáte v jiné části anamnézy, tak většinou pracovní vynechá). Jaké má klient finanční možnosti a kolik je ochotný obětovat pro nákup jídla.

4. Farmakologická anamnéza
Informace o užívaných lécích, doplňkách stravy a jejich dávkách.

5. Toxikologická anamnéza
Drogy, alhokol, cigarety, káva. Kolik a jak často.

6. Alergologická anamnéza
Alergie, nás samozřejmě budou velmi zajímat potravinové alergie.

7. Nutriční a sportovní anamnéza
Výška, váha, množství svalové hmoty, procento tělesného tuku, screening stolice atd… Změny tělesné hmotnosti za poslední období. Chuť k jídlu, obtíže při jídle, obyčejné návyky. Kdo a kde nakupuje. Co přes den pije a přibližně kolik. Co jí nejraději. Za jakých okolností jí (ve spěchu, při chůzi, v sedě, v práci). Zkušenosti s dietami. Přibližný denní jídelníček…
Zkušenosti se sporty.

Vykonávaný sport – jak často a na jaké úrovni. Případně i tréninkový plán.

8. Osobní anamnéza
A teď pro většinou to nejrozsáhlejší. Jaké nemoci pacient prodělal od narození až po současnost. S jakými se léčí a jaké závažné stavy přechodil. Stav imunitního systému. Úrazy a kolikrát a s čím ležel na sále. Kvalita spánku. Aktuální potíže, stav kůže, nehtů, vlasů atd. Dobré je popořadě si projet orgánové systémy od kardiovaskulárního přes endokrinní a GIT až po pohybový, aby klient nic nevynechal. Často narazíte na něco, na co si musíte dávat dobrý pozor při skládání jídelníčku.

9. Aktuální stav a cíle + další poznámky z volného rozhovoru
S čím to vlastně klient přišel a co po mě chce. Je klient v takovém stavu, abyste mu mohli poskytnout své služby? Co cca shledáváte o psychickém rozpoložení klienta? V jakém je momentálně stavu a jak bude těžké jeho cíle splnit?

Váš postup samozřejmě můžete mít předpřipravený ve formě dotazníku, je to vhodné, ale nikdy se nesmíte omezovat jenom na jeho obsah. Sběr těchto informací samozřejmě probíhá pod přísahou mlčenlivosti. Nikdy nesmíte sdělovat klientovi osobní a diagnostické údaje třetím osobám ani je jinak zveřejňovat, pokud se na tom nedohodnete.

Co dál?

Dalším krokem je poslat klienta na laboratorní vyšetření a objednat termín na fyzikální vyšetření, případně ho poslat do centra sportovní medicíny na měření a vyšetření. Vhodný je i posudek obvodního lékaře klienta. Důležité je zaúkolovat klienta psaním týdenního nutričního deníčku. Poté co budete mít výsledky v ruce a klientovu anamnézu před sebou můžete začít kouzlit.
Často najdete souvislosti mezi záležitostmi, které na první pohled nejsou patrné, a sami se možná něčemu přiučíte. Leckdy se cítím spíše jako psychosomatik než jako nutriční specialista, ale to už k práci s lidmi patří.

O metodách měření, vyšetření a samotném vyhodnocení anamnézy zas někdy příště.

Komentáře


L. Hěřmánková
1 rok 11 měsíců zpátky

Stále potvrzujete své vyjímečné kvality.

maca
1 rok 11 měsíců zpátky

super článek